Ontwerpen

Wat is het pand? Wat voor installatie wilt u hebben? Hoe wilt u het hebben? Wat vindt u belangrijk: BREEAM, functionaliteit of efficiënt gebruik van het daglicht. Dat zijn vragen die nodig zijn voor een gedegen ontwerp. Ik bespreek samen met u de antwoorden op deze vragen en maak zo een gedegen onderbouwing voor uw ontwerp. Of u installateur bent (met de handen in het haar) of een architect, het ontwerp is gedegen en onderbouwd.

 

Je wensen zijn het uitgangspunt voor mijn ontwerp, maar ik zorg er ook voor dat het ontwerp voldoet aan alle normen en veiligheidseisen, zoals:

  • veiligheidseisen
  • brandveiligheid
  • verlichtingsnormen
  • ontruimingsvoorschriften

 

De volgende stap is het opstellen van het Programma van Eisen. Daarin zet ik alles klaar voor de installateur om aan de installaties te installeren.

 

Het resultaat van het ontwerp is de werktekeningen: de basis voor de calculaties.

   

 

Paul is een wandelende vraagbaak omdat hij altijd alles weet van de projecten waar hij aan werkt

De samenwerking met Paul werkte super! Hij heeft veel kennis en komt zijn afspraken altijd na. Hij weet altijd alles van de projecten waar hij aan werkt, hierdoor is hij een wandelende vraagbaak.  Daarnaast is het gemakkelijk communiceren met hem: iets wat in deze branche niet vanzelfsprekend is. Ideaal voor in mijn flexibele schil dus. Maar ik stuur hem ook met een gerust hart naar onze opdrachtgevers, zodat zij een-op-een met hem kunnen overleggen. Voor mij wel zo prettig als ik niet overal tussen hoef te zitten. Pasgeleden heeft hij een aantal woningen en kleine utiliteitsgebouwen voor ons gecalculeerd en dat verliep heel soepel.”

Martijn Heeren – Directeur Heeren Elektrotechnisch BedrijfsBureau HEBB 


 Calculatie

 

Gestructureerd calculeren

 

Op basis van de werktekeningen, maak ik de calculaties. Daarbij ga ik verder dan alleen het berekenen wat de installaties kosten: ik check bijvoorbeeld ook de technische haalbaarheid, of het ontwerp voldoet aan de NEN-normen, bouwbesluit en gebruiksgemak. Daarnaast neem ik ook de hulpmiddelen, het materieel en de personeelskosten mee in de kostprijsbegroting.

 

Ik werk met mijn eigen calculatietool. Deze is in te lezen voor de programma’s Acto, Syntess en andere programma’s.

 

Paul houdt het overzicht bij grote calculatieprojecten.

Paul heeft ongeveer zes maanden bij ons op kantoor gezeten als calculator. Hij begrootte en berekende de installaties en deed de kabelberekeningen voor de groepen kasten van een groot warenhuis. De samenwerking was erg prettig. Paul is erg gedreven en ervaren. Zeker hoe hij grote projecten aanpakt, waardeer ik zeer. Hij bijt zich dan helemaal vast in het bestek, verdiept zich in ieder detail en zo zorgt hij ervoor dat hij altijd het overzicht houdt. In de uitwerking heeft hij een gestructureerde aanpak, waardoor zijn werk ook door anderen goed te begrijpen is. Daarom beveel ik Paul zeker aan, aan collega-installatiebedrijven.”

Wim van der Veen – Senior Projectleider GUTS Installatietechniek